Vrijheid & Veiligheid: onvrijwillige zorg verminderen

Autonomie en Vrijheid

Mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) krijgen regelmatig te maken met zorg die zij (niet op die manier) willen. In dit project onderzoeken we de effectiviteit van drie methoden om onvrijwillige zorg te verminderen én we onderzoeken welke factoren bijdragen aan het slagen of falen van de implementatie.

Er wordt gekeken naar deze drie methoden.

  1. Het Wegingskader: e-tool voor begeleiders om het cliëntperspectief op onvrijwillige zorg mee te wegen in besluiten.
  2. Met Andere Ogen: methode om bewustzijn en motivatie van begeleiders te vergroten met betrekking tot de afbouw van onvrijwillige zorg door zelf te gaan observeren.
  3. Multi-Disciplinair Expertise Team (MDET): een methode waarbij de onvrijwillige zorg door een consultatiemethode van experts afgebouwd wordt.

Deze methoden worden in twaalf zorgorganisaties geïmplementeerd. Zorgprofessionals, onderzoekers en ervaringsdeskundigen vormen in dit project een leerwerkgemeenschap waarin zij samen leren over implementatie. Zo ontwikkelen zij zich tot implementatie-experts die in een later stadium andere zorgorganisaties kunnen adviseren bij de implementatie van de drie methoden.

Het laatste nieuws: Onvrijwillige zorg ook aangepakt met MDET bij Amsta, Cordaan en Ons Tweede Thuis

Contactpersoon

  • Esther Bisschops

    Promovendus & scientist-practitioner
Deel dit project
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm