Onvrijwillige zorg ook aangepakt met MDET bij Amsta, Cordaan en Ons Tweede Thuis

10 december 2023

Onvrijwillige zorg ook aangepakt met MDET bij Amsta, Cordaan en Ons Tweede Thuis

Zorgorganisaties Amsta, Cordaan en Ons Tweede Thuis gaan volgend jaar ook werken met de methode MDET om onvrijwillige zorg af te bouwen. Dit naar aanleiding van het succes daarvan binnen ‘s Heeren Loo en de positieve onderzoeksresultaten naar de MDET vanuit Viveon.

Bewustwording & samenwerking

De drie zorgorganisaties vinden het belangrijk dat hun cliënten zoveel mogelijk invloed kunnen hebben op hun eigen leven, maar weten echter niet altijd hoe dat moet. Dit kan in de praktijk soms lastig zijn, vooral wanneer vrijheid en veiligheid met elkaar wringen. Daarnaast zijn begeleiders zich er niet altijd van bewust dat zij onvrijwillige zorg leveren. De methode MDET helpt organisaties om aan de slag te gaan met bewustwording en nauwkeurige registratie van onvrijwillige zorg. MDET sluit tevens aan op het stappenplan van de Wet Zorg en Dwang. De experts van de verschillende organisaties gaan binnen hun eigen organisatie aan de slag. Doordat zij ook samen een regionaal team gaan vormen kan er tussen de organisaties uitgewisseld en geleerd worden.

Onderzoek gebruiken in de praktijk

Binnen Cordaan pakt Annelies Christiani de implementatie van de MDET op als onderdeel van haar fellowship ZonMW Implementation Science Practitioner. Cordaan wil meer inzetten op de implementatie van interventies die voortkomen uit wetenschappelijk onderzoek. Daarmee wil Cordaan de kwaliteit van leven van cliënten verder vergroten. Er wordt veel onderzoek gedaan, helaas belandt dit nog te vaak op de plank bij zorgorganisaties. Cordaan wil actief gaan inzetten op het gebruiken van deze kennis op de werkvloer. Annelies zal binnen haar fellowship de brug vormen tussen de wetenschap over MDET en de toepassing daarvan in praktijk.

Viveon en de MDET

De MDET methode is in de afgelopen jaren binnen Viveon en ‘s Heeren Loo door Baukje Schippers ontwikkeld en onderzocht. Daarna werd MDET doorontwikkeld en geïmplementeerd bij vier zorgorganisaties. Esther Bischops is momenteel bezig met de afronding van haar onderzoek naar de implementatie van de MDET. Meer lezen over de MDET? Multi-disciplinair Expertise Team (MDET) | Viveon

Deel dit bericht
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm