Over ons

Broedplaats voor een goed leven

Viveon is een academische werkplaats waarin ’s Heeren Loo en de Vrije Universiteit Amsterdam samenwerken. Bij ons werken circa 25 onderzoekers en scientist-practitioners.

Viveon richt zich op de ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving, voor een goed en betekenisvol leven.

Onderzoekers, zorgprofessionals, mensen met een beperking en naasten ontwikkelen en implementeren samen wetenschappelijk onderbouwde bruikbare kennis en onderwijsmethoden. We nemen een open houding aan en zijn nieuwsgierig naar ieders ervaring en expertise. Iedereen hoort erbij. We begrijpen elkaar, ondersteunen elkaar en ontwikkelen samen. Zo sluiten wij aan bij de wensen en behoeften van de zorgdriehoek van cliënt, zorgprofessional en naaste.

Leidend voor de inhoud van Viveon-projecten is de bijdrage aan zinnige zorg: zorg waarvan een positief effect kan worden verwacht op het leven van cliënten, naasten en zorgprofessionals. Elk project is een co-creatie met de belanghebbenden. Praktijk én onderzoek. Viveon werkt met drie inhoudelijke thema’s en één infrastructureel thema:

  • Autonomie en Vrijheid
  • Gezin, Zorg en Levensloop
  • Ontwikkelen en Leren
  • Infrastructuur en Datawetenschap

Onze lopende projecten kan je hier vinden.

Onze aanpak

Binnen Viveon ontdekken we onderzoeksvragen in de praktijk. Tijdens bijeenkomsten met tal van belanghebbenden denken we samen na over onderzoeksvragen. Vervolgens onderzoeken we deze vragen binnen projectgroepen waarna we de antwoorden op de vragen verspreiden en kennisproducten ontwikkelen voor de praktijk. Voor onze aanpak gebruiken we het metafoor van het zaadje dat uitgroeit tot een plant:

  • Planten: een broedplaats waarin wetenschappers, zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen kennisvragen ontdekken.
  • Kweken: een proces waarin stakeholders samenkomen en kennisvragen wetenschappelijk onderzoeken.
  • Oogsten: ontwikkelen onderzoeksresultaten tot werkbare oplossingen voor de zorgdriehoek van zorgprofessional, cliënt en naasten.

Voor vragen over Viveon kun je contact opnemen via info@viveon.nl.

Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm