Ervaringsdeskundigen interviewen onderzoekers: Viveon-derzoekt op YouTube

Ontwikkelen en Leren

Wetenschappelijke artikelen over onderzoek zijn vaak razend interessant en bevatten de mooiste uitkomsten en aanbevelingen. Maar ze zijn vooral goed te begrijpen voor onderzoekers zelf. Daar moest wat aan gebeuren, vonden de Ervaringsdeskundingen van ’s Heeren Loo Midden-Nederland en Maaike van Rest van Viveon.

Wetenschappelijk artikel

Viveon doet namelijk veel onderzoek naar mensen met een verstandelijke beperking. Maar waar gaan die onderzoeken dan over? En wat is een ‘wetenschappelijk artikel’ precies? Om daar antwoord op te krijgen interviewen mensen met een verstandelijke beperking in deze playlist op YouTube de onderzoekers. Zodat iedereen snapt waar ons onderzoek over gaat. En wat de uitkomsten zijn.

Ervaringsdeskundigen

De Viveon-derzoekt afleveringen zijn gemaakt door De Ervaringsdeskundigen Midden-Nederland. In elke aflevering interviewt een ervaringsdeskundige een Viveon-derzoeker. De uitleg over het onderzoek is in gemakkelijke taal en wordt ondersteund met beelden. We vormen de gepubliceerde wetenschappelijke artikelen van Viveon om naar begrijpelijke video’s voor alle mensen. Zo komen de uitkomsten beter over bij de personen in de praktijk voor wie het onderzoek relevant is. Onderzoek naar mensen met een verstandelijke beperking, moet ook te begrijpen zijn door mensen met een verstandelijke beperking, vindt Viveon.

Aflevering 1

Ervaringsdeskundige Benjamin interviewt in de eerste aflevering onderzoeker Maaike over sociale informatieverwerking. Wat is sociale informatieverwerking en wat zijn de resultaten van het onderzoek? In het filmpje wordt het uitgelegdd.

Aflevering 2

Ervaringsdeskundige Frank gaat in gesprek met hoogleraar Carlo over het onderzoek naar incidentmeldingen in de zorg tijdens corona. Incidenten zijn bijvoorbeeld bewoners die wegliepen of agressief waren tegen begeleiders. Of begeleiders die fouten maakten bij medicatie. Wat kunnen we leren van de hoeveelheid incidenten die gemeld werden in de coronaperiode?

Contactpersoon

  • Maaike van Rest

    Adviseur Kennisontwikkeling & senior onderzoeker
Deel dit project
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm