Psychometrische kwaliteiten van het Diagnostisch Instrument Adaptief Gedrag (DIAG)

Ontwikkelen en Leren

In dit onderzoek worden de psychometrische kwaliteiten bepaald van een nieuw meetinstrument voor adaptief gedrag, het DIAG, voor mensen met een verstandelijke beperking.

Met het DIAG kun je meten in hoeverre iemand beschikt over adaptieve vaardigheden. Dit zijn vaardigheden die je nodig hebt om mee te kunnen doen in de samenleving. Bijvoorbeeld communiceren en sociale problemen oplossen. Maar ook lezen, schrijven, persoonlijke verzorging en gebruik maken van het OV.

In verschillende fases vullen begeleiders en cliƫnten het DIAG in, samen met andere meetinstrumenten. Aan de hand daarvan worden de validiteit en betrouwbaarheid van het DIAG bepaald. We verzamelen gegevens van groepen met verschillende niveaus qua verstandelijke beperking. Daarmee worden de scores op het DIAG voorzien van een voor de praktijk relevante interpretatie.

Doel van het project is enerzijds met het DIAG adaptief gedrag op een wetenschappelijk verantwoorde wijze te meten. En anderzijds met het DIAG persoonsgebonden begeleidingsdoelen helpen formuleren en evalueren.

Binnenkort is alles rondom het DIAG inclusief het DIAG zelf te vinden op het DIAG platform.

Contactpersoon

  • Hinke Drijver

    Promovendus & scientist-practitioner
Deel dit project
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm