PTSS bij mensen met een Licht Verstandelijke Beperking: screening, diagnostiek en behandeling

Autonomie en Vrijheid

Een posttraumatisch stressstoornis (PTSS) wordt bij mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) vaak niet herkend. En dat terwijl zij een verhoogde kans hebben op traumatisering en PTSS. Je kunt dus spreken van onderdiagnostiek op het gebied van PTSS bij mensen met een lichte verstandelijke beperking. Een PTSS-screener kan helpen om deze onderdiagnostiek tegen te gaan. Betere en snellere herkenning van PTSS is nodig om te komen tot goede behandeling. Hiermee kun je PTSS-symptomen veel sneller en beter signaleren. Echter, er is nog geen PTSS-screener voor mensen met een LVB.

Steeds meer studies laten zien dat EMDR een succesvolle behandeling is voor mensen met een LVB. Er is echter nog geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een (intensieve) EMDR-behandeling bij mensen met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen.

Dit promotieonderzoek bestaat uit vier studies:

  1. Het ontwikkelt een PTSS-screener voor volwassenen met een LVB. Deze screener wordt vervolgens onderzocht op bruikbaarheid, voorspellende waarde en verschillende psychometrische kenmerken.
  2. Het onderzoekt de psychometrische kenmerken van DITS-LVB-volwassenen, een diagnostisch instrument voor het diagnosticeren van PTSS.
  3. Het bepaalt de effectiviteit van een intensieve EMDR-therapie met roterende therapeuten voor volwassenen met PTSS, een LVB en ernstige gedragsproblemen.
  4. Het onderzoekt de verwachtingen en ervaringen van cliƫnten en therapeuten op de intensieve EMDR met roterende therapeuten.

Contactpersoon

  • Anne Versluis

    Promovendus & science practitioner
Deel dit project
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm