Opvoeden en Online Gedrag van Kinderen

Gezin, Zorg en Levensloop

Het onderzoek “Opvoeden en Online Gedrag van Kinderen” richt zich op digitaal mediagebruik van kinderen, met aandacht voor de rol van ouders en de relatie tussen ouders en kinderen.

Voor dit onderzoek maken we gebruik van gegevens uit het Generaties2 onderzoek. Generaties2 richt zich op ouderschap en mentale gezondheid van ouders en kinderen uit de algemene populatie. Daarnaast maken we gebruik van gegevens uit het In Kaart register, dat zich richt op kinderen met neurodivergentie en/of beperkingen en hun naasten. Door deze gecombineerde aanpak krijgen we inzicht in het mediagebruik van een diverse groep kinderen en hun ouders. Dit helpt ons om mogelijke verschillen en overeenkomsten in kaart te brengen tussen kinderen met en zonder (een vermoeden van) ADHD, autisme, dyslexie, verstandelijke beperkingen, visuele beperkingen, DCD of ontwikkelingszorgen.

We willen graag weten hoe ouders hun kinderen kunnen ondersteunen bij het gebruik van digitale media. Hoe kunnen ze omgaan met de risico’s die eraan kleven? Maar ook, hoe kunnen ouders hun kinderen helpen om de kansen van digitaal mediagebruik te benutten? Ons doel is om, op basis van wetenschappelijke bevindingen, samen met ouders en jongeren handvatten te ontwikkelen voor het opvoeden en opgroeien in deze steeds meer digitaliserende wereld.

Contactpersoon

  • Carlo Schuengel

    MT-lid, academisch leider
Deel dit project
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm