Meten van stemming met smartphone-apps

Ontwikkelen en Leren

In dit project onderzoeken we hoe mensen met een verstandelijke beperking het gebruik van ‘experience sampling apps’ ervaren. En of het nodig is om deze apps toegankelijker te maken voor mensen met een verstandelijke beperking.

‘Experience sampling’, ook wel de dagboekmethode genoemd, is een methode om ervaringen van mensen (zoals stemming of gevoel) in kaart te brengen. Gebruikers vullen meerdere keren per dag een korte vragenlijst in, in de app op hun mobiel.

Dit onderzoek kijkt naar het gebruik van deze apps bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking ((L)VB). Hoe gebruiken mensen met een (L)VB apps die hun stemming meten? Hoe ervaren ze het gebruik? Zijn ze gebruiksvriendelijk voor deze groep mensen, of zijn er aanpassingen nodig? In interviews en focusgroepen delen gebruikers met een (L)VB hun ervaringen en tips.

Toolbox

De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor het ontwikkelen van een toolbox voor experience sampling methoden. Dit wordt een verzameling van apps, kenmerken en aandachtspunten. Deze toolbox kan vervolgens gebruikt worden door onderzoekers en behandelaars die werken met mensen met een verstandelijke beperking.

Dit project wordt gefinancierd door Amsterdam Public Health. Bij het project zijn betrokken: Carlo Schuengel (Viveon), Agnies van Eeghen en Annelieke Müller (Emma Kinderziekenhuis), Benjamin van Ark (co-onderzoeker, Team Ervaringsdeskundigen ’s Heeren Loo Midden-Nederland) en Célinde Paalman (masterthese student Orthopedagogiek, VU).

Het laatste nieuws: Nieuwe publicatie: is de dagboekmethode met een app ook goed te gebruiken bij mensen met een verstandelijke beperking?

Contactpersoon

  • Lianne Bakkum

    Onderzoeker
Deel dit project
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm