Nieuwe publicatie: is de dagboekmethode met een app ook goed te gebruiken bij mensen met een verstandelijke beperking?

11 januari 2024

Nieuwe publicatie: is de dagboekmethode met een app ook goed te gebruiken bij mensen met een verstandelijke beperking?

Voor veel onderzoek naar mentale gezondheid van mensen worden apps gebruikt waar mensen hun welzijn op een aantal momenten op de dag kunnen aangeven. Dat noemen we de dagboekmethode (experience sampling). Hiermee kunnen we zien hoe iemands stemming verandert gedurende de dag. Over het algemeen werkt deze methode goed. In een nieuwe studie werd gekeken of deze apps ook te gebruiken zijn voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Als dat zo is, zouden deze apps kunnen bijdragen aan het mentale welzijn van mensen met een verstandelijke beperking. Voor Viveon is dat belangrijk omdat mentaal welzijn van belang is voor een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking, waar Viveon zich voor inzet.

In vijf databanken werd gezocht naar studies waarin de dagboekmethode werd gebruikt en waar mensen met een verstandelijke beperking bij betrokken waren. Daarnaast gebruikten mensen met een verstandelijke beperking een aantal apps waarna ze werden geïnterviewd over hun ervaringen.

Conclusies

Door alle studies bij elkaar te leggen kunnen we concluderen dat de dagboekmethode nuttig kan zijn in het onderzoek naar de mentale gezondheid bij volwassenen met een verstandelijke beperking. Uit de studie blijkt tegelijk dat er nog veel niet bekend is over de geschiktheid van de dagboekmethode en het onderzoek naar de mentale gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking. Verder onderzoek is nodig voordat deze methodes klinisch kunnen worden toegepast. Dit onderzoek draagt wel bij aan de toolbox die Viveon samen met andere partners aan het ontwikkelen is. Deze toolbox gaat over verschillende methodes om de mentale gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking te onderzoeken . Lees meer over deze toolbox op de website van Viveon.

Bekijk de publicatie hier.

Deel dit bericht
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm