ConSIVT (Consortium Sociale Informatie­VerwerkingsTest)

Ontwikkelen en Leren

In navolging op het promotieonderzoek naar “Sociale informatieverwerking bij jongeren met een Licht Verstandelijke Beperking” (afgerond in 2018) en gefinancierd door ConSIVT (bestaande uit Ambiq, De Hondsberg, ’s Heeren Loo, Pluryn, Landelijk Kenniscentrum LVB en VU) werkt Viveon de Academische Werkplaats aan twee nieuwe projecten:

Een Spaanse vertaling van het diagnostische instrument SIVT (sociale informatieverwerkingstest) voor kinderen en jongeren, in samenwerking met Universidad de Castilla - la Mancha en Hogrefe Uitgevers Amsterdam. En een versie van de SIVT voor (jong)volwassenen.

Wat houdt de SIVT in? De sociale wereld ziet er soms anders uit door de ogen van jongeren met een Licht Verstandelijke Beperking. Om deze blik op de sociale wereld goed te kunnen meten is een diagnostisch instrument ontwikkeld voor op de tablet: de SIVT - Sociale InformatieVerwerkingsTest. De test bevat filmpjes, spelletjes en vragen. Hiermee leren zorgprofessionals en onderzoekers hoe jongeren denken en doen als hen iets vervelends overkomt in sociaal contact. Hoewel die gedachten en ideeën per persoon heel anders kunnen zijn, kunnen ze allemaal leiden tot agressie.

In eerder onderzoek met de SIVT werden de cognitieve basisfuncties van jongeren met LVB gemeten en hoe zij sociale problemen oplossen. Naarmate jongeren zich slechter kunnen focussen of informatie slechter kunnen ‘manipuleren’ vinden zij een ander sneller gemeen en reageren ze overwegend agressief. Zo weten we dat als het misgaat in de basisfuncties bij jongeren met een LVB, de sociale informatieverwerking negatiever is. Door dit te begrijpen, kunnen jongeren beter worden geholpen met hun agressieproblemen.

Contactpersoon

  • Maaike van Rest

    Adviseur Kennisontwikkeling & senior onderzoeker
Deel dit project
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm