Digitaal op Bezoek: Geen vervanging, wel een aanvulling én een blijvertje. Nieuwe publicatie.

9 november 2023

Digitaal op Bezoek: Geen vervanging, wel een aanvulling én een blijvertje. Nieuwe publicatie.

De coronalockdowns zijn alweer even geleden, maar vorige week kwam de derde publicatie van het project Digitaal op Bezoek online. Hierin deed Viveon onderzoek naar de manier waarop mensen met een verstandelijke beperking in woonvoorzieningen tijdens de coronapandemie contact hielden met hun netwerk. De conclusie was dat digitaal contact geen vervanging is voor face-to-face contact, maar dat het wel een goede aanvulling kan zijn als face-to-face contact minder mogelijk is. De meeste deelnemers aan het onderzoek wilden digitaal contact graag behouden in de dagelijkse praktijk. Wel is maatwerk nodig vanuit de zorginstelling.

Samen een liedje zingen

De meest gebruikte vormen van contact tijdens de pandemie waren videobellen en face-to-face contact (fysiek bezoek binnen of buiten). Afhankelijk van de ernst van de beperkingen was er meer of minder ondersteuning nodig bij het digitaal contact. Toch was er met videobellen vaak meer mogelijk dan deelnemers aanvankelijk dachten. Bewoners en familieleden gebruikten het videobellen niet alleen voor gesprekken, maar ook voor korte contactmomenten door de dag heen. Zoals samen een liedje zingen of welterusten zeggen.

Voorwaarden

Uit de vragenlijsten en interviews kwam een aantal belangrijke voorwaarden voor digitaal sociaal contact: beschikbare ondersteuning vanuit de zorginstelling, een stabiele internetverbinding en voldoende tijd voor hulp of training waren de belangrijkste. Verder had digitaal sociaal contact een gemengde invloed op het welzijn van bewoners. Sommigen voelden zich minder eenzaam maar sommigen voelden zich juist meer eenzaam. Dit vraagt dus om een individuele afstemming met de cliënt en naasten wat het best passend is.

Mooie aanvulling

Over het algemeen waren deelnemers het erover eens dat digitaal contact geen vervanger kan zijn van face-to-face contact. Maar het kan wel een goede aanvulling zijn in tijden dat face-to-face contact minder mogelijk is. Veel bewoners en hun familieleden willen digitaal sociaal contact blijven gebruiken, ook na de pandemie.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden online vragenlijsten gebruikt en interviews gehouden. Deelnemers waren bewoners met een verstandelijke beperking, hun familieleden, bezoekvrijwilligers, persoonlijk begeleiders en managers van zorginstellingen werden geïnterviewd. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met drie andere academische werkplaatsen: Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, Academische Werkplaats EMB, en Academische Werkplaats Sociale relaties en gehechtheid.

Lees meer over het Project Digitaal op Bezoek

Deel dit bericht
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm