Het onderzoek 'Digitaal op Bezoek' is gepubliceerd

3 april 2023

Het onderzoek 'Digitaal op Bezoek' is gepubliceerd

Tijdens de corona periode konden veel ouders en familie hun naasten met een verstandelijke beperking niet bezoeken. Samen met drie andere Academische Werkplaatsen heeft Viveon toentertijd een onderzoeksproject gestart: Digitaal op Bezoek. Om ook wetenschappelijk te onderzoeken of en hoe digitale hulpmiddelen een vervanging zouden kunnen zijn voor fysieke bezoeken.

Dit onderzoek is inmiddels als wetenschappelijk artikel gepubliceerd, je kunt het onderzoek hier lezen. Er kwam ook een website met veel informatie over Digitaal op Bezoek, voor bewoners, naasten en zorgprofessionals. Deze website vind je hier.

Aanbevelingen

Uit het onderzoek blijkt dat digitaal sociaal contact kan bijdragen aan maatschappelijke participatie en het welzijn van mensen met een verstandelijke beperking. Zeker als het wordt ingezet naast persoonlijk contact. Er wordt ook een aantal aanbevelingen gedaan. De aanbeveling is ten eerste om maatwerk toe te passen bij digitaal contact. Ten tweede is het belangrijk om zo veel mogelijk inclusieve technologie te gebruiken. Dat houdt in dat de digitale hulpmiddelen die ingezet worden door iedereen te gebruiken zijn.

Het onderzoeksproject is een samenwerking tussen KansPlus en vier Academische Werkplaatsen (AW): AW Viveon, AW Affect-us, AW Leven met een Verstandelijke Beperking en AW EMB. Ook VGN, Vilans en Universiteit Twente zijn betrokken bij het project. Het project is onderdeel van het COVID-programma van ZonMw.

Deel dit bericht
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm