Effectieve ondersteuning van ouder-kindrelatie met het ABC-ondersteuningsprogramma

14 juli 2022

Effectieve ondersteuning van ouder-kindrelatie met het ABC-ondersteuningsprogramma

In deze studie heeft een aantal onderzoekers van Viveon voor het eerst gekeken of de relatie tussen ouders en jonge kinderen met verstandelijke beperkingen baat heeft bij het ABC-ondersteuningsprogramma. ABC staat voor: Attachment and Biobehavioral Catch-Up. Door ouders te helpen goed af te stemmen op de signalen en behoeftes van hun kinderen, kunnen die een goede gehechtheid ervaren. Goede gehechtheid betekent dat kinderen meer vertrouwen in zichzelf en hun ouder krijgen. Als kinderen vertrouwen hebben in zichzelf, kunnen zij zich beter ontwikkelen en soms zelfs een deel van hun ontwikkelingsachterstand inlopen.

Bijzonder was dat dit onderzoek werd uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar dit soort ondersteuning nog weinig bekend is. Ook was het bijzonder dat we de veranderingen in sensitieve responsiviteit (het goed kunnen afstemmen van ouders op hun kinderen) en gehechtheid nauwgezet volgden. De resultaten zijn veelbelovend.

Lees meer in dit artikel waaraan we vanuit Viveon hebben bijgedragen.

Ook betrokken bij dit onderzoek: Academische Werkplaats Affect-us en North-West University

Deel dit bericht
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm