Veilig en Sterk na seksueel trauma, psychomotorische therapie (PMT) voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)

Gezin, Zorg en Levensloop

Seksueel misbruik heeft een negatieve invloed op de lichaamsbeleving van mensen met een licht verstandelijke beperking: door het misbruik raakt het contact met het lichaam verstoord en ontstaan problemen met voelen, herkennen en reguleren van emoties. Dit leidt er toe dat mensen moeite krijgen om eigen behoeften en grenzen binnen sociale relaties aan te geven. Om het contact met het eigen lichaam en met anderen weer te herstellen is “Veilig en Sterk” ontwikkeld, een PMT-module speciaal voor mensen met een LVB die seksueel misbruik hebben meegemaakt.

We willen weten wat het effect is van de PMT-module “Veilig en Sterk” op de klachten en de doelen van cliënten. In dit N=1 onderzoek rapporteren cliënten, begeleiders en naasten gedurende de hele behandeling over de klachten en doelen. Na afloop van de behandeling vindt er een interview plaats met de cliënt en zijn systeem, waarin de kwaliteit en werkzaamheid van de behandeling onderzocht wordt.

Het doel is om te komen tot een in de praktijk goed onderzochte en toepasbare psychomotorische interventie gericht op de gevolgen van seksueel misbruik bij mensen met een LVB. De verwachting is dat cliënten beter contact krijgen met hun lichaam, meer controle ervaren over hun spanning en emoties en beter hun eigen grenzen kunnen aangeven. Het streven is om hiermee de kwaliteit en keuzes in het behandelaanbod voor LVB cliënten en door psychomotorisch therapeuten te verbeteren, zeker als het gaat om problemen op het gebied van lichaamsbeleving.

Het laatste nieuws: ‘Ervaringsdeskundigheid in onderzoek’

Contactpersoon

  • Marieke Leeflang

    Promovendus
Deel dit project
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm