Wie werken er bij Viveon

6 juli 2023

Wie werken er bij Viveon

Bij Viveon werken verschillende mensen met uiteenlopende taken. In dit artikel willen we laten zien welke functies er op dit moment allemaal binnen Viveon bestaan. Zo geven we inzicht in hoe onze organisatie werkt en kun je de juiste persoon vinden als je iemand zoekt of een vraag hebt voor ons.

Samenwerking Viveon is een samenwerking tussen zorgorganisatie ‘s Heeren Loo en de Vrije Universiteit Amsterdam. Beide organisaties hebben medewerkers in dienst die voor Viveon werken.

Onderzoekers De kern van Viveon is dat wij onderzoek doen en van daaruit bruikbare kennisproducten ontwikkelen voor mensen met een verstandelijke beperking, hun zorgprofessionals en hun naasten. De onderzoekers vormen de basis van Viveon. Binnen Viveon zijn er verschillende soorten onderzoekers.

Scientist-practitioners Dit zijn onderzoekers die vanuit de zorgpraktijk komen. Naast hun werk in de zorg doen ze ook onderzoek. Vaak kiezen zij het onderwerp voor onderzoek dat heel goed aansluit bij hun praktische werk. Zo kunnen ze de zorg helpen verbeteren waar zij zelf in werken. In het onderwijs aan de VU kunnen zij vanuit hun dagelijkse werk in de zorgpraktijk ook mooie voorbeelden geven aan studenten. Soms werken Scientist-practitioners als junior of senior onderzoeker, soms als promovendus.

Promovendi Een promovendus doet het laatste stukje opleiding dat je kunt doen om wetenschappelijk onderzoeker te worden. Dit opleidingstraject heet ‘een promotie’. Een promovendus voert een eigen onderzoek uit en wordt begeleid door ervaren onderzoekers. Aan het einde van het promotietraject publiceert de promovendus een boekje (het proefschrift) met daarin de bevindingen van het onderzoek. Tijdens een officiële ceremonie (dan is de echte promotie) verdedigt de promovendus het proefschrift. Zo kan een promovendus bewijzen dat diegene alles weet van dit onderwerp en een echte onderzoeker is. Daarna mag deze persoon de titel Doctor (of in het Engels PhD) dragen. De Doctor kan daarna aan het werk in de praktijk, of blijft aan de universiteit als bijvoorbeeld een postdoc.

Postdocs De titel postdoc staat voor ‘post doctoraal’. Dat betekent dat je na het behalen van je titel ‘Doctor’ als onderzoeker werkt. Postdocs hebben meestal één of meerdere onderzoeksprojecten. Als onderzoekers die zelf data verzamelen, of als begeleider van een andere onderzoeker, bijvoorbeeld een promovendus.

Junior of Senior Onderzoekers Bij Viveon werken ook junior (= beginnend) of senior (= ervaren) onderzoekers. Junior onderzoekers leren van alle andere collega’s die onderzoek doen. Soms gaan zij daarna werken als Promovendus en krijgen hun eigen onderzoek. Senior onderzoekers hebben hun Promotie en Postdoc afgerond. Zij begeleiden nu andere onderzoekers en geven adviezen. Senior onderzoekers hebben vaak expertise op een onderwerp. Alle onderzoeken die zij begeleiden, passen bij dat onderwerp.

Student-assistenten Een student-assistent is, zoals de titel al zegt, een student die assisteert bij een onderzoek. Naast hun studie helpen ze als bijbaan een aantal uur per week bij een onderzoek. Zo doen ze gelijk ervaring op met onderzoek doen.

Hoogleraar Een hoogleraar is hetzelfde als een professor. Een hoogleraar werkt aan een universiteit en is expert op een bepaald onderwerp. De hoogleraar is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van alle onderzoeken over dat onderwerp. Bij Viveon gaan alle onderzoeken over mensen met Verstandelijke Beperkingen. Zo geeft de hoogleraar, samen met professionals uit de zorgorganisatie en ervaringsdeskundigen, richting aan het onderzoek.

Ervaringsdeskundigen Ervaringsdeskundigen zijn een belangrijk onderdeel van Viveon. We zorgen bij elk onderzoek voor ogen die het project van verschillende kanten bekijken. Onderzoekers hebben kennis over het doen van onderzoek en algemene kennis over een onderwerp, zoals gedrag. Ervaringsdeskundigen hebben kennis over het leven met een (verstandelijke) beperking en specifieke kennis, bijvoorbeeld over hun eigen gedrag.

In de groep ervaringsdeskundigen onderscheiden we drie groepen:

  • mensen met een (verstandelijke) beperking
  • naasten van iemand met een (verstandelijke) beperking
  • zorgverleners van mensen met een (verstandelijke) beperking Alledrie de groepen bieden met hun kennis over het dagelijks leven evenwicht aan de wetenschappelijke kennis van de onderzoekers. Wil je meer lezen over de ervaringsdeskundigen dan kan dat in dit artikel.

Communicatiemedewerkers We willen graag aan de buitenwereld laten zien wat we doen. Zodat mensen ons kunnen vinden als ze wat willen weten. En zodat de resultaten van ons onderzoek op de juiste plekken terechtkomen. Daarin ondersteunen de communicatiemedewerkers iedereen binnen Viveon. Van teksten op LinkedIn tot posters over een onderzoek.

Adviseurs Kennisontwikkeling Bij Viveon werken Adviseurs Kennisontwikkeling. Een adviseur kennisontwikkeling is niet specifiek betrokken bij één project maar houdt zich heel breed bezig met de vraag ‘hoe kunnen we onderzoek en praktijk aan elkaar verbinden en de kennisontwikkeling in zorgorganisaties versterken?’ Een adviseur kennisontwikkeling is daardoor betrokken bij het ontdekken van nieuwe onderzoeksideeën, het inbedden van onderzoeksprojecten in de praktijk en het verspreiden van onderzoeksresultaten in het onderwijs en zorgorganisaties. Wil je meer lezen over de adviseurs kennisontwikkeling dan kan dat in dit artikel.

Secretarieel ondersteuners Om alles in goede banen te leiden hebben we secretarieel ondersteuners. Echte duizendpoten. Zij helpen bij het organiseren van evenementen, bij het plannen van afspraken met veel mensen tegelijk of wijzen ons de weg binnen de VU en ‘s Heeren Loo.

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wie er bij Viveon werken. Op Medewerkers | Viveon vindt je wie er precies bij ons werken. Daar vind je ook hun contactgegevens mocht je vragen hebben. En als je een algemene vraag of opmerking hebt mag je altijd mailen naar info@viveon.nl

Deel dit bericht
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm