Verslag van de online bijeenkomst Digitaal op Bezoek

10 februari 2022

Verslag van de online bijeenkomst Digitaal op Bezoek

Onderzoekers van het project ‘Digitaal op Bezoek’ praatten op 20 januari over de resultaten en hun ervaringen. Samen met een panel van deelnemers en andere betrokkenen gingen zij in gesprek over hun ervaringen met digitaal contact in de afgelopen 2 jaar.

“Veel begeleiders gingen gewoon aan de slag met hun bewoners en merkten in de praktijk hoe leuk het kon zijn.”

Lockdown

De directe aanleiding voor het project was de eerste lockdown in maart 2020, toen alle woonhuizen en instellingen dicht moesten. Het was onbekend hoe lang dit zou duren. Er kwamen vragen op over hoe bewoners en hun sociale netwerk buiten de instelling contact konden houden. Wat als er geen enkel contact mogelijk was? Zou digitaal contact een goed alternatief zijn? Er bleek te weinig kennis over deze nieuwe situatie te zijn. De VGN (vereniging gehandicaptenzorg Nederland) ving signalen op uit de praktijk. De academische werkplaats Viveon nam vervolgens het initiatief om een onderzoeksaanvraag in te dienen bij ZonMW. Uiteindelijk is het onderzoek samen gedaan met AW Bartimeus-VU, AW Leven met een verstandelijke beperking, AW Ernstig Meervoudige Beperkingen, VGN en KansPlus.

Resultaten

De kennis en de ervaringen die opgedaan zijn tijdens het onderzoek vormen de basis voor een wetenschappelijk verantwoorde handreiking voor instellingen. Daarmee kunnen instellingen aan de slag met praktische zaken. Een goede internetverbinding is heel belangrijk, maar niet altijd vanzelfsprekend in een zorginstelling. En de sociale voorwaarden zijn belangrijk gebleken: begeleiding die de bewoners én hun sociale netwerk kan enthousiasmeren. Ook verwanten waren namelijk niet altijd meteen enthousiast. Veel begeleiders zijn gewoon aan de slag gegaan met hun bewoners en merkten in de praktijk hoe leuk het kon zijn.

“Het gaat om het contact dat je hebt. En dat gaat met beeld én geluid gewoon veel makkelijker.”

Klein

“Deze ervaringen én meer zijn allemaal opgenomen in de handreiking.” Vertelt Anne Tharner, die als onderzoeker betrokken is bij het project. “Een belangrijke conclusie uit het onderzoek: ga het gewoon proberen en houd het klein. Maak bijvoorbeeld gebruik van het apparaat dat de bewoner al heeft. Verzin samen een manier hoe bewoners in contact kunnen blijven met hun naasten. Wees creatief, het hoeft niet eens een gesprek te zijn, je kunt ook samen foto’s kijken. Op onze website staan veel tips en inspiratie die uit ons onderzoek naar voren zijn gekomen.” Anne wil graag nog benadrukken dat het uitgangspunt is dat digitaal contact géén vervanging of duurzaam alternatief kan zijn voor fysiek, ‘in real life’ contact. Het kan wel een goede aanvulling zijn.

De video van de online bijeenkomst is nog tot 21 februari 2022 te zien via deze link.

Er is een website voor bewoners, naasten, begeleiders en managers. Met heel veel informatie, oplossingen, praktijkvoorbeelden en inspiratie. Ook vind je er ondersteuning bij het maken van een keuze voor online contact.

https://digitaalopbezoek.nl/

Deel dit bericht
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm