Nieuw onderzoek toont aan: geen verband tussen ontwikkelingsstoornis en onveilige gehechtheid tussen ouders en kinderen

12 juni 2023

Nieuw onderzoek toont aan: geen verband tussen ontwikkelingsstoornis en onveilige gehechtheid tussen ouders en kinderen

Vanuit Viveon is bijgedragen aan een omvangrijke internationale overzichtsstudie naar de kwaliteit van gehechtheidsrelaties van jonge kinderen met hun ouders. Kind-ouderparen met ontwikkelingsstoornissen, zoals verstandelijke beperkingen en autisme, bleken statistisch niet af te wijken in mate van veilige, vermijdende, afwerende en gedesorganiseerde gehechtheidsrelaties. Dit was ook verwacht. De kwaliteit van gehechtheidsrelaties hangt namelijk vooral samen met sensitieve responsiviteit van ouders in de opvoeding van hun kind. Niettemin blijkt uit het onderzoek ook dat een opeenstapeling van risicofactoren in de situatie van gezinnen samenhangt met een lagere kans op veilige gehechtheidsrelaties. Het goede nieuws is dat over de jaren heen vermijdende gehechtheid iets minder lijkt voor te komen.

Ondersteuning

Hoewel deze onderzoeksresultaten op de eerste plaats wetenschappelijk van belang zijn, onderstrepen de resultaten ook het belang van het ondersteunen van ouders en gezinnen in de vroegkinderlijke periode. Hiervoor bestaan erkende interventies, ook voor gezinnen met ouders met beperkingen of kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Zie hiervoor ook een recente systematische overzichtsstudie naar VideofeedbackInterventie voor Positief oPvoeden (VIPP).

Download hier de pdf van de overzichtsstudie over kwaliteit van gehechtheidsrelaties.

Deel dit bericht
Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Linkedin Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Whatsapp Deel deze pagina via e-mail
Copyright Viveon 2021 Ontwerp en Realisatie: Concreet geeft vorm